Tämä blogi keskittyy pilatekseen, joogaan, itämaiseen tanssiin ja fysioterapiaan. Haluamme esitellä näitä lajeja mahdollisimman monipuolisesti kertoen niin niiden historiasta kuin erilaisista terveysvaikutuksista ja harrastusmahdollisuuksistakin.
Vaikka näitä lajeja käsitellään tässä blogissa osin erillisenä, haluamme kuitenkin tuoda tämän blogin kautta esille myös sen, että näillä on paljon yhteistä ja esimerkiksi oma tanssiharrastus voi parantua harrastamalla joogaa tai pilatesta.
Tukea arkeen liikkeestä
Tuki- ja liikuntaelimistön kiputilat ja ongelmat ovat yksi suurimmista työikäisten sairauspoissaolojen syystä ja jatkuvan kivun kanssa eläminen luonnollisesti vaikeuttaa arkea merkittävästi. Kun kipu rajoittaa elämää, muuttuu oma arki usein hieman eristäytyneemmäksi ja seurauksena saattaa olla riittämättömyyden tunnetta ja jopa vakavaa masennusta ja ahdistuneisuutta.
On selvää, että kaikki kiputilat eivät ratkea liikunnalla, mutta selkävaivat ovat tehokkaasti ehkäistävissä liikunnalla ja esimerkiksi pilateksesta saa myös tukea jo kehittyneisiin selkävaivoihin. Laji vahvistaa syviä lihaksia, korjaa ryhtiä ja ehkäisee virheasentoja. Tämän blogin avulla toivosimmekin, että lukijat rohkaistuisivat hakemaan apua mahdollisiin ongelmiinsa ja pyrkisivät avoimin mielin kokeilemaan uutta lajia.
Myös fysioterapeutit osaavat varmasti neuvoa joko hyviä pilatesohjaajia tai antaa ohjeita harjoitteista, joiden avulla voi päästä pahimmista kivuista eroon. Fysioterapeutin neuvoihin kannattaa muutenkin luottaa, sillä hän on alan ammattilainen ja osaa katsoa asiaa objetiiviselta kannalta. Usein taustalla on myös kokemusta vastaavien tilanteiden hoitamisesta.
Mikäli kärsit arjessasi stressistä tai ahdistuksesta, on liikunnasta mahdollista saada apua myös näihin. Tanssi on erinomainen tapa unohtaa omat ongelmat hetkeksi, ja keskittyä johonkin muuhun. Itämaisessa tanssissa myös keskivartalo kehittyy ja liike kohottaa mielialaa. Lisäksi tanssitunneilla on hauskaa ja tunneilta voi saada myös uusia samanhenkisiä ystäviä.
Jooga on niin henkinen kuin fyysinenkin harjoitus, jossa meditaatio ja mielenhallinta on isossa osassa. Joogan lajeja ja suuntauksia esitellään tarkemmin omassa artikkelissaan. Kyseessä on ikivanha harjoitusmuoto, joka on säilyttänyt suosionsa tähän päivään saakka, mutta saanut toisaalta myös moderneja vaikutteita. Joogassa on mahdollista oppia käsittelemään uusia asioita, jotka ovat mahdollisesti jääneet mielen perukoille pyörimään ja laji antaa usein työkaluja oman ahdistuksen hallintaan, kullekin sopivalla tavalla. Joogaa voi harrastaa kuka tahansa, kunhan löytää itselleen sopivan harjoitusmuodon.
Monipuolisuus kunniaan
Tämä blogi tähtää monipuolisuuteen ja siksi olemmekin ottaneet käsittelyyn monia, laajoja aiheita. Oman blogin saisi varmasti yksinään pelkästään joogasta ja sen harrastamisesta, tai fysioterapiasta tai tanssista, mutta haluamme tämän kautta herätellä lukijoitamme siihen, että yhteen lajiin tai ajatusmaailmaan ei suinkaan kannata jumiutua. Kun mielen pitää avoimena, voi löytää aivan uudenlaisia puolia niin maailmasta kuin myös itsestään.
Toivommekin siis, että tämän blogin myötä lukijat yhä aktiivisemmin pyrkivät kokeilemaan uusia lajeja tai vaihtelevat harrastustyylejään lajin sisällä. Koskaan ei ole liian myöhäistä muutokseen ja uusien asioiden kokeminen ei tarkoita vanhasta luopumista, ellei sitä erikseen itse halua.
Tämä blogi ei myöskään tarjoa suoria ratkaisuja ongelmiin tai kerro valmiita suunnitelmia muille. Haluamme, että lukijamme löytävät itse oman polkunsa ja toivommekin, että tämä blogi toimii ennen kaikkea inspiraationa näille omaa polkua etsiville. Kannustamme siis rohkeuteen ja avoimuuteen, tärkeintä on kuitenkin matka, ei määränpää!