Itämainen tanssi on monipuolinen harrastus

Itämaisen tanssin juuret ovat Pohjois-Afrikassa ja Arabian niemimaalla ja kyseessä on ikivanha taiteen muoto, joka on merkittävä osa arabien kulttuuriperintöä. Suomeen itämainen tanssi on rantautunut vasta melko hiljattain, mutta se on kuitenkin saavuttanut merkittävää suosiota harrastajien keskuudessa ja nykyään harrastusmahdollisuuksia on jo useilla eri paikkakunnilla.

Lajin historiaa ja taustaa

Itämaiseen tanssiin viitataan usein vatsatanssina, mikä onkin merkittävä osa itämaista tanssia, mutta lajiin kuuluu paljon muutakin. Itämaisen tanssin tarkkaa historiaa on melko hankala jäljittää, sillä lajia on harrastettu laajalti Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueella, mutta eri variaatioita on ilmennyt ja ne ovat poikenneet hieman toisistaan. Lajia on perinteisesti pidetty pääosin naisille suunnattuna, mutta historiallisestikin löytyy todisteita, että esimerkiksi Ottomaanien valtakunnassa myös miehet harrastivat itämaista tanssia.

Länsimaihin itämainen tanssi saapui 1800-luvulla ja se sai jalansijaa erilaisten tapahtumien, kuten Pariisin ja Chicagon maailmannäyttelyn kautta, jossa suuremman yleisön kiinnostus lajia kohtaan heräsi. Nykyiseen muotoonsa itämainen tanssi on kehittynyt useiden eri vaiheiden, tyylisuuntien ja opettajien opetustyylien yhteensulautumien myötä. Tunnit myös poikkeavat alueittain. Suomessa suosituin itämaisen tanssin muoto on egyptiläinen tanssi johtuen paljolti siitä, että Suomessa moni tanssinopettaja on perehtynyt juuri tähän muotoon.

Itämainen tanssi ei varsinaisesti liity tiukasti mihinkään ideologiaan tai uskontoon, mutta tietyt alueellisesti merkittävät kulttuuriset tavat ja perinteet näkyvät tanssin tyylissä voimakkaasti muun muassa tanssijoiden vaatetuksessa.

Itämainen tanssi ja terveys

Itämainen tanssi sisältää varsinkaan perustasolla harvoin varsinaisia hyppyjä tai muita niveliä kuormittavaa liikettä. Sen vuoksi se sopii lähes kaikille erityisesti lantiota keinuttavat liikkeet tuovat keskivartaloon harjoitusta, joka kohdistuu niin syviin kuin pinnallisiinkiin lihaksiin ja saattaa parantaa esimerkiksi selkäkipua. Samalla myös liikkuvuus kehittyy ja selän alueen verenkierto lisääntyy.

Monella saattaa olla itämaisesta tanssista varsin ulkonäkökeskeinen mielikuva. Onkin totta, että lajissa joutuu kiinnittämään huomiota tiettyyn kehon alueeseen ja liikkeiden oikeellisuuteen, mutta tämä sama piirre toistuu lähes kaikissa tansseissa. Itämaisessa tanssissa oma kehonkuva voi jopa parantua, kun harjoituksen myötä tietoisuus itsestä kasvaa ja omaan kehoon liittyy positiivisia mielikuvia.

Kenelle itämainen tanssi sopii?

Itämainen tanssi sopii oikeastaan kenelle vain, joka on kiinnostunut liikkeestä, arabimaailman kulttuurista ja tanssista. Laji on varsinkin alkutasolla melko vähän kuormittavaa, joten ikäkään ei ole este, ja tanssin voi hyvin aloittaa vanhanakin. Mieli kannattaa pitää avoimena ja käydä tunneilla vähintään muutaman kerran, vaikka laji ei ensimmäisellä kerralla heti vastaisikaan omia odotuksia. Voi olla että itämaisen tanssin parissa suorastaan yllättyy siitä kuinka nopeasti pientä kehitystä tapahtuu ja alkuvaiheen kankeus karisee pois. Harjoitella voi omalla tasollaan ja ammattitaitoinen opettaja myös varmasti ottaa kaikki tanssioppilaat huomioon niin, että tunneista saadaan mahdollisimman mukava kokemus kaikille.

Lajeja itämaisen tanssin ohelle

Itämainen tanssi on jo itsessään vaativaa liikuntaa ja kuten jo aiemmin sanottiin, harjoittelu on mahdollista omalla tasolla niin, että lajista tekee sen verran intensiivistä kuin haluaa. Mikäli kaipaa kuitenkin muita lajeja harrastuksensa tueksi, on niistä usein etua myös itse tanssissa.

Hyviä lajeja tukemaan tanssia ovat pilates ja jooga, joista on kerrottu omissa artikkeleissaan tässä blogissa. Pilates kehittää erityisesti lihaksistoa ja liikkuvuutta ja jooga puolestaan notkeutta ja vahvistaa koko kehoa niin henkisesti kuin fyysisestikin. Muita hyviä lajeja tanssijalle ovat kuntosali, juoksu, kävely, pyöräily ja uinti. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että varsinkin alussa rasitusvammojen ja loukkaantumisten riski on suuri ja harrastus kannattaa aloittaa maltillisesti, pikkuhiljaa omia treenimääriä lisäten.

Kuinka aloittaa itämainen tanssi?

Päästäkseen alkuun itämaisessa tanssissa kannattaa yksinkertaisesti ilmoittautua paikallisen tanssiopiston tanssitunneille. Mikäli sattuu asumaan alueella, jossa näitä ei järjestetä, löytyy nykyään paljon myös erilaisia online-tunteja, joiden avulla voi treenata kotona. Tämä auttaa kehittämään omaa tekniikkaansa rauhassa. Mahdollisuuksien mukaan voi myös osallistua erilaisille kursseille tai workshop-tyyppisiin tapahtumiin.