Yhä useampi kärsii tuki- ja liikuntaelinvaivoista erityisesti selän alueella. Näiden vaivojen yleistymiseen on esitetty paljon syitä, mutta yksi merkittävimmistä näyttää olevan istumatyö ja liikkumisen vähentyminen. Erityisesti vaivoista kärsivät työikäiset, ja niillä on henkilökohtaisen kivun ja kärsimyksen lisäksi myös suuri taloudellinen merkitys, sillä ne aiheuttavat usein toistuvia sairaspoissaoloja ja vaativat pitkää toipumista.
Selkää voi kuntouttaa
Mikäli selässä on jatkuvaa kipua, joka vaatii runsaasti särkylääkkeitä, tai ei parane eikä helpota edes lääkkeiden avulla, kannattaa hakeutua selkäsairauksiin erikoistuneen lääkärin luokse. Vaivaan voi saada tilapäisiä kipulääkkeitä ja lähetteen myös fysioterapeutille, joka osaa ohjata selkävaivoista kärsivää kohti kivuttomampaa arkea.
Selkävaivat johtuvat usein jännitystiloista lihasten alueella, joka puolestaan indusoi tulehdusta ja kipua lihaksissa ja lähikudoksissa. Kipu saattaa kuitenkin johtua myös muista syistä, esimerkiksi välilevytyrästä tai kasvaimesta ja sen vuoksi pitkittyneen, jatkuvan selkäkivun syy tulisi aina selvittää. Lääkäri on usein vain ensilinjan apu, ja kipulääkkeiden avulla voikin hoitaa pahimman tulehduksen pois. Jatko tulisi hoitaa fysioterapiassa, jossa on erikoistuttu nimenomaan kipujen hoitoon.
Fysioterapeutit arvioivat henkilön selkäkivun kuntoutustarvetta ja esimerkiksi sitä, kuinka paljon kipu johtuu virheasennoista, lihasten kireydestä tai toiminnallisista vaivoista. Osa kivusta saattaa olla myös psyykkisistä syistä johtuvia ja osa fysioterapeuteista voi tarjota erilaista psyykkistä kuntoutusta ja mielikuvaharjoittelua, joilla pyritään esimerkiksi hengitystekniikoiden avulla hallitsemaan kipuun liittyvää stressiä ja ahdistusta.
Pilateksesta apua keskivartalon vaivoihin
Pilates on erinomaista liikuntaa jo itsessään, mutta sillä on myös merkittävä rooli keskivartalon hallinnassa ja kuntoutuksessa. Jo lyhyetkin harjoitusmäärät voivat olla edullisia kuntoutumisessa ja laji kannattaakin aloittaa maltillisesti, omaa kehoa kuunnellen. Kannattaa myös keskustella fysioterapeutuin kanssa lajin sopivuudesta itselle ja sen merkityksestä kuntoutuksessa.
Usein selkävaivat johtuvat joko huonoista työasennoista, työn kuormittavuudesta tai lihaksiston heikkoudesta. Pilateksessa keskitytään juuri näiden keskivartalon lihasten aktivoimiseen kuitenkin niin, että liikkeet saa tehdä oman kykynsä mukaan, hengityksen tahtiin. Tämä samalla rentouttaa kehoa, mutta kuitenkin myös aktivoi sitä oikeilta alueilta. Pilateksen on tutkitusti todettu auttavan erityisesti syvien lihasten vahvistamisessa. Syvät lihakset ovat merkittävässä roolissa tasapainon osalta ja liike lähteekin näiden lihasten aktivaatiosta. Siksi onkin ymmärrettävää, että kipu tällä alueella voi olla pahimmillaan invalidisoivaa.
Pilateksessa lisätään kehotietoisuutta ja opetellaan pois epäsuotuisista liikemalleista vähän kerrallaan. Tämä liikkeen hallinta ja liikemallien tiedostaminen on merkittävässä osassa selän kuntoutuksessa. Pilates sopii hyvin myös niille ihmisille, jotka eivät ole normaalisti aktiivisia liikkujia tai kärsivät muista nivelongelmista, sillä siinä keskitytään lihasten kasvattamiseen niveliä kuormittamatta. Usein liikkeiden myötä vahvistuvat keskivartalon lisäksi myös esimerkiksi polven niveliä ympäröivät pienet lihakset, ja kokonaishyvinvointi ja liikkuvuus voi tätä kautta parantua.
Miten päästä alkuun pilateksessa
Pilateksesta kiinnostuneen kannattaa hakeutua alkeistunneille pilatesta järjestävälle studiolle tai kuntosalille. Ohjaajalle kannattaa heti alkuun kertoa omista rajoituksista tai kivuista, niin että ammattitaitoinen ohjaaja osaa ottaa nämä huomioon harjoittelussa. Alkeistunnilla saa usein paljon henkilökohtaista ohjausta, mikä onkin hyvä, sillä se vähentää loukkaantumisriskiä ja auttaa harjoittelijoita ymmärtämään liikkeiden perusteet.
Liikkeiden oikeaoppinen tekeminen vaatii varsinkin aluksi tarkkuutta ja ohjaajaa kannattaa kuunnella tarkkaan. Äärimmäisen tärkeää on myös kysyä, mikäli ei ymmärrä ohjeita, sillä väärin opittuna liikkeet ovat pahimmillaan haitallisia ja vähintäänkin harmillisia, sillä niistä on hankala oppia pois. Kun kipu vähenee, myös liikkeiden suorittaminen helpottuu ja niistä voi saada enemmän irti. Samalla vaikutuksen alkaa huomata myös omassa arjessaan; kun kipu ei jatkuvasti ole läsnä, kirkastuu oma mielikin aivan uudella tavalla.